Default Header Image

Congrese naționale cu participare internațională în domeniul chirurgiei

Published: 16.09.2019

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită, în data de 18 septembrie curent, la deschiderea solemnă a lucrărilor Congresului Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi”, ediția a XIII-a, și a Congresului Societății de Endoscopie, Chirurgie Miniminvazivă și Ultrasonografie „V. M. Guțu” din Republica Moldova, ediția a III-a.

Inaugurarea forumului, cu participare internațională, va avea loc la Restaurantul „Capitoles Park” (or. Chișinău, str. Melestiu, 13a), începând cu ora 18:00. Evenimentul va fi deschis de rectorul Ion Ababii și profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică. La manifestare va participa și Alexandru Voloc, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova.

Forumul specializat se va desfășura pe parcursul a trei zile (18-20 septembrie) și va întruni 100 de invitați din Germania, România, Ucraina, Federația Rusă și cca 500 de specialiști din Republica Moldova - medici chirurgi, endoscopiști, oncologi și chirurgi pediatri, medici-rezidenți și studenți. 

Printre invitații de onoare se numără și absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu”: Piotr Yablonsky, director al Institutului de Cercetare în Ftiziopneumologie din Sankt Petersburg, specialist principal în chirurgie toracică al Ministerului Sănătății al Federației Ruse; ilustrul chirurg cardiovascular Grigore Tinică, director al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iași, România; Vladislav Brașoveanu, șef al Secției de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din București.

Programul congreselor cuprinde subiecte variate din patologia chirurgicală, actualități și progrese în domeniul chirurgiei, precum și noile metode implementate în managementul patologiilor chirurgicale. De asemenea, vor fi organizate cursuri precongres, care vor fi ținute de personalități notorii - specialiști în domeniul chirurgiei și al endoscopiei.  

Sesiunile de lucru se vor desfăşura în limbile română şi engleză. 

Organizatorii manifestărilor științifice sunt: Asociația Chirurgilor „Nicolae Anestiadi”, Societatea de Endoscopie, Chirurgie miniminvazivă și Ultrasonografie „V. M. Guțu”  și Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a USMF „Nicolae Testemițanu”. Congresele au fost incluse în Registrul european al evenimentelor ştiinţifice compliante principiilor etice.

Mai multe detalii vedeţi în Program.