Default Header Image

Flashmob privind prevenirea cancerului de col uterin

Published: 29.01.2018

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vă invită mâine, 30 ianuarie, la un flashmob dedicat prevenirii cancerului cervical. În pași de dans, douăzeci de studenți de la universitatea noastră vor informa populația despre importanța prevenirii acestei maladii pentru îmbunătățirea comportamentului femeilor de adresare la medicul de familie și de solicitare a serviciilor disponibile de screening de col uterin. Mediciniștii vor distribui pliante și vor discuta cu femeile despre această problemă de sănătate, recomandându-le să efectueze sistematic un control ginecologic – important pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin, care reprezintă a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar. Evenimentul se va desfășura la Aeroportul Internațional Chișinău, începând cu ora 12:00

Acțiunea este organizată în contextul Săptămânii europene de prevenire a cancerului de col uterin, care se va desfășura în perioada 28 ianuarie – 3 februarie 2018, ce are drept scop atenționarea populației cu privire la amploarea pe care o ia această maladie în rândul femeilor. În acest an se pune accentul pe prevenție, în special pe vaccinare și pe control regulat la medicul ginecolog – măsuri ce pot reduce semnificativ riscul apariției acestei boli. Importanţa prevenirii cancerului de col uterin este cu atât mai mare cu cât statisticile spun că la fiecare 18 minute se înregistrează o altă victimă a acestei forme de cancer.

Flashmobul este organizat de USMF „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină,  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, IMSP Institutul Oncologic, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Asociația Internațională de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Compania Națională pentru Asigurări în Medicină, Asociația Obștească „Viața fără cancer”, Federația Europeană pentru Coloscopie și alți parteneri.

Mai multe detalii vedeți pe: http://usmf.md/news/saptamana-europeana-de-prevenire-a-cancerului-de-col-uterin/