Default Header Image

Bustul profesorului universitar Constantin Ețco va fi înălțat pe Aleea savanților și medicilor iluștri 

Published: 20.07.2021

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită la ceremonia de dezvelire a bustului profesorului universitar Constantin Ețco, fondatorul Catedrei de economie, management și psihopedagogie în medicină, pe care a condus-o mulți ani cu tenacitate și dăruire. Acțiunea comemorativă se va desfășura în data de 22 iulie 2021, când se împlinesc 80 de ani de la nașterea distinsului profesor Ețco. Evenimentul va avea loc pe Aleea savanților și medicilor iluștri (str. Nicolae Testemițanu, 27), cu începere de la ora 10:00 și va fi transmis live de Privesc.eu. 

La ceremonie vor participa rectorul Emil Ceban împreună cu echipa administrativă, membrii familiei regretatului profesor, cadre didactice, discipoli și colegi, studenți și medici-rezidenți.

Profesorul universitar Constantin Ețco a fost un iscusit pedagog, talentat savant şi manager vizionar, fiind extrem de apreciat de către comunitatea medicală din republică. Domnia Sa  a contribuit la elaborarea politicilor și strategiilor de îmbunătăţire a asistenţei medicale populaţiei Republicii Moldova. Este unul dintre autorii de bază ai actelor normative privind implementarea sistemului asigurărilor medicale obligatorii în țară, participând activ la aplicarea acestei noi forme de organizare a asistenţei medicale populaţiei și în calitate de membru al Consiliului de administrare al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

Profesorul Ețco a participat la elaborarea şi implementarea conceptului de reorganizare a sistemului de pregătire a cadrelor medicale, reușind să introducă rezidenţiatul ca formă nouă de instruire postuniversitară a medicilor. 

Pentru merite deosebite în activitatea didactică și cea de cercetare a fost decernat cu medaliile „Veteran al muncii” (1987), „Dimitrie Cantemir” a Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) (2011), „Nicolae Testemițanu” (2011), Ordinul Gloria Muncii (2012), Diploma Guvernului RM de gradul I (2011), a fost desemnat Laureat al Premiului AȘM (2007, 2012), Laureat al Premiilor în Sănătate pentru „Întreaga carieră medicală” (2012), Laureat al Premiului Național în domeniul sănătății (2016) ș.a.