Default Header Image

Dezvelirea basoreliefului în memoria profesorului Sofia Sîrbu

Published: 07.06.2021

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită la ceremonia de dezvelire a basoreliefului în memoria Sofiei Sîrbu, doctor în științe medicale, profesor universitar la Catedra de odontologie, parodontologie și patologie orală, fost decan al Facultății de Stomatologie.

Evenimentul va avea loc în data de 8 iunie curent, cu începere de la ora 10:00, în holul Clinicii Universitare Stomatologice nr. 1 (str. Toma Ciorbă, 42). La ceremonie vor fi prezenți reprezentanți ai administrației Universității, cadre științifico-didactice, studenți, medici-rezidenți și alți invitați.



Sofia Sîrbu s-a născut la 6 ianuarie 1937, în satul Izvoare, judeţul Orhei. După absolvirea Școlii Medii din satul Chiperceni, în 1954, susţine examenele de admitere la Institutul de Stat de Medicină din Chişinău, unde împreună cu alţi 24 de studenţi este îndreptată la Institutul de Stat de Medicină şi Stomatologie din Harkov, Ucraina. Revenită în țară în 1959, şi-a început activitatea profesională la Policlinica Stomatologică Municipală din Chișinău.

La 1 iulie 1961 este numită în funcţia de asistent la Catedra de stomatologie terapeutică, având sarcina de a organiza procesul didactic. Prin ordinul rectorului, în 1962 este numită şef al Catedrei de stomatologie terapeutică, funcţie pe care a îndeplinit-o până în decembrie 1986.

În 1967, Sofia Sîrbu susţine teza de doctor în științe medicale în domeniul  pedodonţiei. Ulterior efectuează un stagiu la Catedra de histologie şi embriologie orală, Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină din Toronto, Canada. 

În perioada exercitării funcţiei de decan al Facultăţii de Stomatologie (1986-1993), a contribuit plenar la elaborarea conceptului de instruire continuă universitară şi postuniversitară a medicilor și a farmaciștilor.

Profesorul Sofia Sîrbu a fost apreciată după merit atât de comunitatea medicală şi cea pedagogică, cât și de autoritățile guvernamentale. Pentru merite deosebite în activitate și contribuție substanțială la formarea a zeci de  generații de medici stomatologi a fost distinsă cu titlurile onorifice de Lucrător Emerit al învăţământului public, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Om Emerit şi decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

S-a stins din viață la 25 februarie 2020, la vârsta de 83 de ani.