Default Header Image

Conferinţa internaţională “Programe de masterat în sănătatea publică şi serviciile sociale: viziune internaţională şi implementare locală”, 23.09.2013

Published: 11.11.2013

În incinta IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” se desfăşoară Conferinţa internaţională Programe de masterat în sănătatea publică şi serviciile sociale: viziune internaţională şi implementare locală, organizată cu prilejul finalizării Proiectului educaţional TEMPUS Programe de masterat în sănătate publică şi servicii sociale.

La sesiunea de deschidere au participat: Ion Ababii, rectorul IP USMF “Nicolae Testemiţanu”, Andrei Usatîi, ministru al sănătăţii, Valentina Buliga, ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, Dianne Mardell, manager de proiect.

Ion Ababii, rectorul Universităţii, a ţinut să le mulţumească pentru prezenţă oaspeţilor de la Universitatea de Stat din Moldova şi de la instituţiile de învăţământ superior din Marea Britanie, România, Suedia, Georgia şi Armenia. “Astăzi, în Universitate, au fost implementate sau sunt în curs de implementare 6 proiecte TEMPUS, care acoperă diferite segmente importante de activitate pentru fortificarea capacităţilor Universităţii noastre.

Potrivit ministrului sănătăţii, Andrei Usatîi, obiectivele acestui Program se înscriu  în cele pe care le conţine Politica Naţională de Sănătate a Republicii Moldova (2007-2021), în care sănătatea publică reprezintă un domeniu deosebit de important. “Acest Proiect poate să asigure numărul critic necesar de specialişti pentru a continua reformele din domeniul sănătăţii iniţiate în ţara noastră”, a menţionat ministrul. Andrei Usatîi a ţinut să mulţumească Uniunii Europene pentru ajutorul şi suportul acordat Republicii Moldova în domeniile prioritare ale sănătăţii.

Valentina Buliga, ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, a salutat, în numele Ministerului, cele 6 universităţi beneficiare ale acestui Proiect. “De fiecare dată când păşesc în această Universitate îmi amintesc de decizia luată în 1977, de a deveni medic-farmacist”, a menţionat ministrul, iar dat fiind domeniul prezent de activitate, Domnia Sa a ţinut să evidenţieze cât de apropiate sunt cele două domenii: al sănătăţii şi cel social. Ministrul a vorbit despre parteneriatul dezvoltat cu Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială de la Universitatea de Stat din Moldova, care are drept scop formarea calitativă a specialiştilor care urmează să activeze în domeniul social.

 Dianne Mardell, manager de proiect, a menţionat că este mulţumită şi mândră de succesele înregistrate de instituţiile implicate, şi s-a arătat ineresată de felul în care o viziune internaţională urmează a fi implementată la nivel local.

La moment, se desfăşoară sesiunea plenară: Metode de predare.  Conferinţa se va încheia la 25 septembrie.