Default Header Image

IP USMF “Nicolae Testemiţanu” a primit 40 de calculatoare din partea Guvernului Chinei

Published: 06.12.2013

IP Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” a beneficiat de 40 de calculatoare performante din partea Guvernului Chinei. Acţiunea are loc în cadrul unui proiect complex, privind dezvoltarea sistemului educaţional în Republica Moldova, implementat de Guvernul ţării noastre în colaborare cu Republica Populară Chineză (RPC).

Cu prilejul oferirii acestui lot de computere, vineri, 6 decembrie, IP USMF “Nicolae Testemiţanu” a fost vizitată de Tong Mingtao, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al RPC, Andrei Usatîi, ministru al sănătăţii şi Vlad Filat, ex-premier al Republicii Moldova, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Rectorul Ion Ababii a menţionat că relaţiile de colaborare cu instituţiile chineze se dezvoltă constant mai mulţi ani la rând, iar unul dintre proiecte mari realizate în comun este Centrul de Medicină Tradiţională Chineză. De asemenea, Ion Ababii a remarcat importanţa racordării procesului de studii  din Moldova la standardele europene. Rectorul a specificat că sistemul european de asistenţă medicală, precum şi instruirea specialiştilor în acest domeniu sunt printre cele mai bune în întreaga lume.

Tong Mingtao, ambasadorul chinez, a menţionat că acest lot de calculatoare este doar o parte din asistenţa oferită ţării noastre de către China. Anterior, sistemul medical din Moldova a mai primit din partea Chinei echipamente medicale: pompe pentru transfuzia sângelui, respiratoare artificiale, ambulanţe. Partea chineză şi-a exprimat disponibilitatea de a continua colaborarea cu Republica Moldova, calificând această relaţie drept una de prietenie.

Vlad Filat, ex-premierul RM, a spus, la rândul lui, că unul dintre obiectivele principale ale medicinei din Republica Moldova este pregătirea specialiştilor la cel mai înalt nivel. “Putem beneficia de tehnică şi metode competitive de tratament, dar avem nevoie şi de specialişti înalt calificaţi”, a opinat Vlad Filat.

Vlad Filat a promis că va oferi Universității o tablă interactivă de ultimă generaţie, aceasta fiind o donaţie personală.

Doina Roşca, studentă la Facultatea Medicină nr.1, a apreciat gestul Guvernului de a sprijini, în acest fel, tinerii în procesul de instruire și cercetare. Un alt aspect pozitiv al acestui proiect este că, mulţi dintre studenţi nu au posibilitatea de a avea un calculator acasă, şi, în acest caz documentarea se va face, fără bani, în centrele de informare ale Bibliotecii Științifice Medicale, a spus Doina Roşca.

Circa 150 de instituții de învățământ din republică au primit calculatoare din partea Guvernului chinez. Tehnica este destinată pentru dotarea căminelor studențești ale universităților, colegiilor și școlilor profesionale, precum și pentru sălile de informatică din gimnazii și licee. Proiectul prevede, de asemenea, asigurarea accesului la Internet în fiecare cămin studențesc. Valoarea totală a echipamentului constituie 17,2 milioane de lei.