Default Header Image

Comunicat de presă

Publicat: 23.01.2019

Cu referire la materialele jurnalistice apărute în presa internațională și locală (în ultimele 3 zile) privind nerecunoașterea de către Statul Israel a diplomelor medicilor eliberate de universitățile de medicină din fostele țări-membre ale URSS, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vă informează că nu a primit nicio înștiințare oficială referitor la condițiile noi privind recunoașterea actelor de studii ale absolvenților care au studiat medicina în afara țării. Instituția noastră s-a informat despre aceasta de pe site-ul Ministerului Sănătății al Israelului.

Reamintim că, în luna decembrie 2018, scandalul diplomelor false în Israel  a fost mediatizat masiv prin toate canalele mass-media locale, aducând învinuiri grave instituției noastre, fără a prezenta dovezi. Acest fapt a dezinformat publicul și a denigrat atât imaginea țării, cât și a Universității. Au fost difuzate informații eronate cu titluri defăimătoare și acuzatoare privind implicarea USMF „Nicolae Testemițanu” în anumite scheme frauduloase, fără a aduce probe concludente. Mai mult ca atât, autorii materialelor au postat secvenţe video cu imagini ale Universității şi, nemijlocit, cu absolvenți și actuali studenți internaționali ai USMF „Nicolae Testemițanu”, astfel fiind prejudiciată demnitatea acestora și, implicit, prestigiul instituţiei.

În acest context, venim în adresa colegilor jurnaliști cu solicitarea și cu recomandarea de a se documenta și de a difuza informații veridice, respectând prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, pentru a preveni vehicularea zvonurilor și a știrilor false.

Vă asigurăm că, imediat ce instituția noastră va fi informată oficial cu privire la decizia autorităților israeliene, Universitatea va emite un comunicat de presă în acest sens.

Accentuăm faptul că nici după pronunțarea deciziei Comisiei interministeriale, unii reprezentanți ai mass-media nu au dezmințit și nu au rectificat informațiile nefondate publicate anterior. În temeiul Deciziei nr. 35/215 din 20.12.2018 a Consiliului Coordonator al Audiovizualului al Republicii Moldova, USMF „Nicolae Testemițanu” solicită rectificarea titlurilor denigratoare și a informațiilor eronate. În scop de informare, anexăm următoarele documente:

  1. Nota informativă a Comisiei interministeriale cu privire la verificarea corectitudinii organizării și desfășurării procesului de studii al studenților străini la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”;

  2. Decizia nr. 35/215 din 20.12.2018 a Consiliului Coordonator al Audiovizualului al Republicii Moldova cu privire la examinarea demersului USMF „Nicolae Testemițanu” nr. A-3040 din 12.12. 2018;

  3. Scrisoarea oficială nr. 05/3986 din 26.12.2018, emisă de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.