Publication header

Medicus, nr. 5-8, Vol. 977-979 (aprilie-iunie) 2024

Medicus, nr.5-8, Vol. 977-979 (aprilie-iunie) 2024
28 juin 2024

Stimați colegi, dragi studenți și medici-rezidenți,

Încă mai trăim emoțiile ceremoniei depunerii Jurământului medicului și farmacistului de către absolvenții Universității – Promoția 2024 – un eveniment semnificativ pentru comunitatea universitară, ce încununează nu doar anii de studii ai unei generații, dar și rezultatele unui an academic, pentru care fiecare dintre noi a muncit cu abnegație și a depus eforturi majore pentru instruirea tinerilor specialiști pentru sistemul autohton de sănătate și alte țări. 

Totodată, este un moment de reflecție asupra misiunii, valorilor, strategiilor și obiectivelor Universității, de care ne ghidăm zilnic în activitatea noastră, pentru a spori calitatea tuturor proceselor instituționale și a deveni mai vizibili în plan național și internațional. Semnificative sunt colaborarea eficientă și spiritul de lucru în echipă, să fim mereu deschiși pentru a învăța lucruri noi, să explorăm evidențele și cercetările recente și să ne perfecționăm continuu cunoștințele și abilitățile prin stagii practice și de cercetare, cursuri de formare profesională, mobilități academice ș.a. O cerință inerentă este aplicarea inovațiilor și abilitatea de a ne adapta rapid la tendințele și practicile moderne în instruirea și cercetarea medicală și activitatea clinică.

Anul curent pare să fie unul crucial atât pentru țara noastră, cât și pentru Alma Mater. La 25 iunie, oficial, a fost dat startul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este un eveniment istoric ce va influența direcția politică a țării noastre, va consolida relațiile internaționale și va asigura progresul social și economic. Este important să punem accent pe valorile europene, precum demnitatea, libertatea, democrația, egalitatea, pentru a consolida statul de drept și a garanta respectarea drepturilor universale și a libertăților fundamentale ale omului, și pentru a ne asigura un viitor sigur și prosper la noi acasă. Vă îndemn pe fiecare să contribuiți la edificarea Moldovei Europene.

La toamnă vom alege președintele țării și rectorul Universității pentru următorii 5 ani.

 În ambele cazuri, este esențial să alegem lideri de opinie care promovează valorile europene și principiile academice, pentru a asigura parcursul european al țării noastre, continuitatea și succesul proiectelor inițiate, dezvoltarea învățământului superior medical și a sistemului național de sănătate, prosperarea Almei Mater, dar și a societății în general. 

Până atunci, în numele administrației Universității, vă mulțumesc tuturor pentru activitate, vă exprim înaltă apreciere și recunoștință. Vă doresc o vacanță frumoasă, să vă bucurați din plin de viață și de vară, să vă încărcați cu noi forțe, energie și putere pentru un nou an universitar. 

Între timp, Comisia de admitere va intra în rol pentru a selecta cei mai buni candidați la studii – viitori studenți, pe care-i așteptăm cu drag la universitatea noastră. Să ne revedem cu toții, la începutul lunii septembrie, sănătoși, determinați și motivați pentru realizarea misiunii noastre și a obiectivelor stabilite pentru viitor.