Default Header Image

Lansarea campaniei naționale „Prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic” 

Published: 22.11.2022

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în parteneriat cu Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) Vă invită la lansarea Campaniei naționale cu genericul „Prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic”.

Evenimentul va avea loc în data de 23 noiembrie 2022, ora 11:00, în incinta Liceului Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Chișinău (str. Ion și Doina Aldea-Teodorovici, 13).

În cadrul acestei campanii cele două instituții se vor axa pe organizarea acțiunilor de informare și educare, diseminarea materialelor promoționale privind comportamentul în trafic în scopul prevenirii traumatismelor și sporirii gradului de siguranță rutieră a elevilor. Astfel, studenții programului de studii Sănătate publică și specialiști din cadrul Direcției poliție de patrulare a Inspectoratului Național de Securitate Publică vor disemina informații și materiale promoționale.

 Acțiunea se înscrie în Planul Global de siguranță rutieră și Decadei de Acțiuni pentru Siguranță Rutieră pentru anii 2021-2030, potrivit cărora Republica Moldova s-a angajat să reducă rata de decese cauzate de accidente rutiere și a traumatismelor, cu 50 la sută, până în 2030.  Totodată, anual, în a treia duminică a lunii noiembrie este marcată Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier, în acest mod fiind evidențiată necesitatea promovării siguranței rutiere și sporirii responsabilității tuturor participanților în trafic. 

Inițiativa este susținută de proiectul internațional „iCREATE: Sporirea capacității de cercetare în Europa de Est”, finanțat de institutele naționale de sănătate din SUA, ce a avut drept scop creșterea capacității de cercetare și prevenire a  traumatismelor și violenței în trei țări în curs de dezvoltare: Armenia, Georgia și Republica Moldova.