- 117 vues
La Maratonul universitar de imunizare „De la student la student”, organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în 54 de ore, au fost imunizați 4068 de cetățeni, dintre care 2500 cu Pfizer, 1188 cu AstraZeneca și 380 cu Sinopharm. Prin această acțiune, care s-a desfășurat în perioada 21-23 mai, în contextul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Universitatea și-a propus, inițial, să vaccineze cât mai mulți tineri și profesori, pentru a putea relua procesul didactic de la 1 septembrie, cu prezența fizică în clase și aule. Totuși, dreptul de a se vaccina l-au avut toți cetățenii cu vârsta mai mare de 18 ani, deoarece, în ajunul evenimentului, a fost anunțată lansarea etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19.
„Ne-am conjugat eforturile și am demonstrat că se poate! Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este un exemplu elocvent de profesionalism, competență și responsabilitate socială. În aceste zile, oamenii au demonstrat deschidere pentru vaccinare, iar acest lucru este cel mai important. Este necesar să acționăm pentru a promova imunizarea în rândul populației, doar așa vom putea ieși din această criză de sănătate publică”, a declarat rectorul Universității Emil Ceban, la închiderea maratonului.
Profesorul Ceban a avut un mesaj aparte pentru mediciniștii care au participat la acțiunea de imunizare:
„V-ați afirmat ca adevărați profesioniști și ați confirmat încă odată faptul că sunteți cei mai buni dintre cei mai buni!, iar noi, profesorii voștri, suntem mândri de voi și siguri în ziua de mâine! Sperăm că alături de voi, medicina autohtonă are viitor aici, acasă”.
Rectorul Universității a exprimat recunoștință tuturor echipelor de lucru pentru efort și solidaritate, pentru contribuția la desfășurarea acestei acțiuni de imunizare – o premieră pentru țara noastră. Printre aceștia au fost 12 medici de familie și 24 de asistente medicale de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, 39 de medici-rezidenți de la specialitatea Anesteziologie și terapie intensivă și Medicină de familie, precum și 118 studenți-voluntari, inclusiv de la specialitatea Asistență medicală generală, care au asigurat logistica și înregistrarea și au participat nemijlocit la vaccinare. Procesul a fost monitorizat permanent de cadre științifico-didactice de la catedrele clinice și personal administrativ. În total, circa 400 de membri ai comunității universitare au fost antrenați în buna organizare și desfășurare a evenimentului.
Reamintim că USMF „Nicolae Testemițanu” va asigura și rapelul (a doua doză) în perioada 11-13 iunie – cu vaccinul Sinopharm și Pfizer și la 16-18 iulie – cu AstraZeneca.
Acțiunea a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova, cu suportul Consiliului Rectorilor din Moldova.