Default Header Image

Ceremonia de dezvelire a busturilor profesorilor universitari Ilarion Postolache și Ion Lupan

Published: 19.10.2020

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova Vă invită, în data de 20 octombrie 2020, la ceremonia de dezvelire a busturilor profesorilor universitari Ilarion Postolache și Ion Lupan, foști decani ai Facultății de Stomatologie, șefi de catedră.

Evenimentul va avea loc în scuarul Clinicii Universitare Stomatologice nr. 2 a USMF „Nicolae Testemițanu”  (str. Mihai Viteazul, 1), cu începere de la ora 10:00 și va fi transmis LIVE de Privesc.eu. 

La eveniment vor participa rectorul Emil Ceban, prorectori, reprezentanții Facultății de Stomatologie, membrii famililor regretaților profesori, studenți și medici-rezidenți.

Acțiunea se înscrie în Planul de manifestări consacrate celor 75 de ani de la fondarea USMF „Nicolae Testemițanu”, desfășurate în cadrul Zilelor Universității.

Ilarion Postolache (1936-2011) - doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar, Om Emerit în Știință. Timp de peste 30 de ani, a condus Catedra de stomatologie ortopedică, perioadă în care subdiviziunea didactică a înregistrat realizări notabile în domeniu. A fost decanul Facultăţii de Stomatologie, specialist principal în stomatologie al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova, preşedinte al Comisiei de atestare a medicilor stomatologi la același minister. Pentru activitatea sa prodigioasă a fost decorat cu medalia „Meritul civic” și calificat drept expert în stomatologie de instituții de profil din Statele Unite ale Americii (ABI SUA).

Este considerat fondator al școlii științifice de stomatologie ortopedică - titlu onorific conferit de Academia de Științe Naturale din Rusia, în semn de apreciere a metodelor de tratament ortopedic bazate pe argumente științifico-practice și experimentale. 

Corectitudinea, tenacitatea, erudiția, cum­se­cădenia, verticalitatea au fost atuurile ce i-au determinat reușitele în viață, în ultimă instanță conturându-se o personalitate notorie în comunitatea medicală din republică și nu numai.

Ion Lupan (1952-2017) - personalitate notorie în domeniul stomatologiei și chirurgiei oro-maxilo-faciale, dr. hab. șt. med., profesor universitar, decan al Facultății de Stomatologie, șef al Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție. Datorită abilităţilor manageriale şi profesionale excepţionale, Ion Lupan a fost preşedinte al Asociaţiei Stomatologilor din Republica Moldova şi al Aso­cia­ţiei Naționale a Chirurgilor Cranio-Maxilo-Faciali, membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie Cranio-Maxi­lo­-Facială, al Asociaţiei Europene pentru Educație în Stomatologie şi al Federației Inter­naționale a Stomatologilor. A îndeplinit funcţia de specialist principal în stoma­to­logie al Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova şi de expert în problemele de sănătate al Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate. A fost membru al Consiliului știinţific şi al Senatului USMF „Nico­lae Testemiţa­nu”, al Asambleei Academiei de Ştiinţe a Moldovei, membru co­res­pondent al AȘM.

A fost fondator şi re­dac­tor-şef al re­vis­tei Medicina Stomatologică, membru al colegiilor de redac­ţie ale revistelor științifice Curierul medical și Moldovan Journal of Health Sciences din Republica Moldova şi ale revistelor Ortodonţie şi ortopedie dento-facială, Reabilitare orală și Me­­­di­cină stomatologică din România. 

Pentru merite deosebite și activitate prodigioasă, a fost decorat cu medalia Nicolae Testemiţanu (2005), medalia Dimitrie Cantemir (2012) şi Ordinul Gloria Muncii (2016). Este deținător al Diplomei de apreciere din partea Cleft Lip and Palate Foundation (2000), al Diplomei de gradul I - Guvernului Republicii Moldova (2009, 2015) și al Diplomei de Onoare - Ministerului Educației și Cercetării al României (2016).

Ion Lupan  a rămas în amintirea celor care l-au cunoscut  drept un iscusit pedagog, talentat savant și renumit specialist în chirurgia oro-maxilo-facială pediatrică, un om principial, exigent şi responsabil, care va rămâne un exemplu demn de urmat pentru zeci de generații de medici stomatologi și pentru colegii săi de breaslă.