Default Header Image

USMF „Nicolae Testemițanu” - 75 de ani de calitate, excelență și performanță în învățământul superior medical

Published: 15.10.2020

 

La 20 octombrie 2020, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova marchează 75 de ani de la fondare - deschiderea primei sale facultăți - Facultatea de Medicină Generală. Astfel, în perioada 19-24 octombrie, se vor desfășura Zilele Universității. Acest eveniment este unul de anvergură pentru întreaga comunitate academică și cea medicală din țară. 

În context aniversar, în premieră, Universitatea organizează un congres cu genericul „Calitate, Excelență, Performanță” - o manifestare științifică ce oferă un program complex și multidisciplinar: sesiuni plenare, sesiuni în secții pe profil tematic, cursuri educaționale și workshopuri. Reieșind din situația epidemiologică actuală, evenimentul va avea loc preponderent în regim on-line. 

Congresul va fi inaugurat în data de 21 octombrie, ora 14:30, în Sala Senatului, de președintele Comitetului organizatoric, rectorul Emil Ceban, și va debuta cu un ciclu de comunicări State of the Art Lectures, ținute de profesori internaționali și naționali, specialiști renumiți în domeniu.

În prima jumătate a zilei a doua, lucrările congresului se vor desfășura prin cele nouă sesiuni plenare, iar în partea a II-a va continua cu sesiuni în secții pe profil tematic și de e-postere.

Congresul se va încheia în data de 23 octombrie prin organizarea cursurilor educaționale și a workshopurilor tematice (28 - on-line și 5 off-line).

Ședința solemnă a Senatului, consacrată aniversării a 75-a a Universității, va avea loc în data de 23 octombrie 2020, ora 14:30, în Sala de conferințe din incinta Complexului Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemițanu, 25). Evenimentul se va desfășura în format mixt, cu prezența în sală a senatorilor (maximum 50 de persoane), și va fi transmis live pe site-ul Universității https://usmf.md/ și pe platforma https://www.privesc.eu/. La eveniment vor participa prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu,  și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

Ședința va fi prezidată de rectorul Emil Ceban, iar prin alocuțiuni video vor interveni Elaine Marshall, Secretarul de Stat al statului Carolina de Nord, SUA, Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”, rectori din țară și de peste hotare, parteneri și profesori emeriți etc. 

Ulterior, prorectorul pentru activitatea de cercetare, academicianul Stanislav Groppa, va prezenta un raport privind activitatea de cercetare și inovare la USMF „Nicolae Testemițanu”: realizări și perspective.

Evenimentul va continua cu: Gala Laureaților - ceremonie de premiere a celor mai buni cercetători ai Almei Mater, lansarea unui film documentar de scurt metraj și Caleidoscopul felicitărilor muzicale. 

Totodată, în holul Centrului Sociocultural Universitar va fi vernisată o expoziție de publicații editate în ultimii cinci ani, precum și toate trofeele, cupele, medaliile, diplomele și mențiunile obținute de cercetătorii USMF „Nicolae Testemițanu” la manifestările științifice din țară și de peste hotare ș.a.

Evenimentul va culmina cu depuneri de flori pe Aleea savanților și medicilor iluștri.

Detalii pe: https://congres.usmf.md/