Default Header Image

Flashmob de Ziua Mondială a Vederii

Published: 11.10.2017

Mâine, 12 octombrie curent, de Ziua Mondială a Vederii, tinerii care studiază specialitatea Optometrie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vor desfășura un flashmob cu sloganul Vederea ta contează!.

Evenimentul se va desfăşura în faţa Blocului didactic central al USMF „Nicolae Testemiţanu” (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165), la ora 9:00.

Acțiunea este organizată în parteneriat cu Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoanele cu Vedere Slabă „Low Vision”, Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului şi Organizaţia „Hjelp Moldova”.

Scopul evenimentului este de a informa publicul larg despre cauzele şi consecinţele problemelor de vedere, precum și despre modalitățile de prevenire a acestor maladii. Acesta este și unul dintre obiectivele de bază ale Planului Global de Acţiuni, care are drept scop de a reduce cu 25% cazurile de orbire ce ar putea fi evitate, până în 2019, cu participarea autorităţilor responsabile din fiecare ţară. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, actualmente, în lume există:

  • 253 de milioane de persoane cu deficienţe de vedere, inclusiv 217 milioane cu vedere slabă şi 36 de milioane de orbi;

  • 89% dintre persoane cu deficienţe de vedere trăiesc în ţările cu venituri mici;

  • 80% cazuri de deficienţe de vedere pot fi evitate, sunt uşor tratabile şi pot fi prevenite;

  • restabilirea vederii şi strategiile de prevenire a orbirii sunt cele mai importante cost- eficienţă intervenţii în sistemul îngrijirii sănătăţii;

  • aproximativ 19 milioane de copii suferă de deficienţe de vedere;

  • 65% dintre persoanele cu vedere slabă şi 82%  dintre persoanele oarbe sunt cu vârsta după 50 de ani, în timp ce acest grup de vârstă constituie 20% din populaţia globului pământesc.

În Republica Moldova, conform unui studiu realizat în anul 2012, s-a constatat că deficienţele de vedere în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani constituie 19,5%. Cele mai frecvente cauze ale deficienţelor de vedere sunt: viciile de refracţie necorijate, cataracta, retinopatiile diabetice, glaucomul ş.a.

Ziua Mondială a Vederii este marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie. În această zi, comunitatea internaţională îşi reafirmă misiunea de a informa societatea despre importanţa îngrijirii ochilor şi tratării acestora, care în timp a devenit o problemă globală de sănătate publică. La ora actuală, toate statele membre ale OMS au adoptat un Plan Global de Acţiuni pentru perioada 2014-2019, care vizează îmbunătăţirea sănătăţii ochiului la nivel mondial – „Universal Eye Health”.