Default Header Image

Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice: Flashmob

Publicat: 15.11.2017

Joi, 16 noiembrie curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” se va desfășura un flashmob cu sloganul Solicitați sfatul unui specialist calificat în domeniul medical înainte de a lua antibiotice.

Acțiunea, organizată la inițiativa Centrului Național de Sănătate Publică în cadrul Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice, va avea loc în fața Blocului didactic central al USMF „Nicolae Testemițanu” (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165), cu începere de la ora 12:00.

Studenți, rezidenți, cadre științifico-didactice ale universității noastre, precum și elevi de la Centrul de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” vor atenţiona populația cu privire la utilizarea prudentă a antibioticelor și vor distribui materiale informative în acest sens.

Menționăm că flashmob-ul se desfășoară în contextul Zilei Europene de Informare despre antibiotice, marcată anual la 18 noiembrie, sub egida Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Cercetările efectuate de ECDC, demonstrează că în Uniunea Europeană infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice sporesc cheltuielile pentru sănătate cu circa 1,5 miliarde de euro/an. Peste 380 de mii de europeni contractează anual infecții cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 de mii dintre aceștia decedează anual datorită epuizării tuturor resurselor terapeutice.

În Republica Moldova rezistența la antibiotice este într-o continuă creștere și este calificată ca o problemă specială de sănătate.