Program de învățământ la distanță pentru doctoranzii de la IP USMF ”Nicolae Testemițanu”, 05.12.2013
- 1 vizualizare
Școala de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) a IP Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a inițiat, în premieră pentru Republica Moldova, un Program de instruire avansată în domeniul cercetării științifice bazat pe învățământ la distanță.
Programul este adresat tuturor doctoranzilor anului I, de profil medico-biologic, pentru a-i ghida corect chiar de la începutul activității de cercetător.
Modulele sunt organizate pentru instruire on-line, ceea ce permite tinerilor cercetători să studieze în orice loc, la orice oră, fără a lipsi de la locul de muncă. Programul de învățământ la distanță durează 14 săptămâni, timp în care cercetătorii vor putea însuși, în ordinea dorită, modulele incluse, printre care: Metodologia cercetării, Biostatistica, Etica, Legislația în cercetarea biomedicală, Normele de publicare și raportare a rezultatelor științifice.
Participanții la program vor primi suport teoretic, dar și sarcini practice, cum ar fi scrierea unui eseu și elaborarea unui studiu de caz, pe care trebuie să le realizeze până la finele fiecărui modul. Un aspect important este faptul că profesorii vor lucra individual cu fiecare doctorand, oferindu-le răspunsuri și consultații on-line.
Astfel, la finele Programului, doctoranzii vor avea finalizat proiectul cercetării cu metodologia descrisă, dosarul complet pentru a fi aplicat la Comitetul de Etică și o prezentare a adnotației studiului. Toate acestea vor fi elaborate sub îndrumarea și aprecierea profesorilor de la ȘMSP.
Actualitatea Programului se exprimă prin cerințele internaționale impuse faţă de cercetarea ştiinţifică şi, în special, faţă de studiile biomedicale (cu implicare de subiecţi umani sau animale) de care trebuie să țină cont și tinerii cercetători din Republica Moldova. Aceștia, potrivit unui studiu realizat, întâmpină un şir de dificultăţi pe parcursul cercetării, de la dezvoltarea metodologiei, până la aplicarea dosarului pentru aprobare la Comitetul de Etică al Cercetării – o etapă obligatorie în inițierea unei cercetări biomedicale.
Ideea și structura acestui Program a fost preluată din experiența unor instituţii partenere cu renume mondial, care aplică pe larg învățământul la distanță în instruirea postuniversitară și educația continuă a specialiștilor în domeniile medico-biologice.
Pentru anul 2013-2014, în Program au fost înscriși 75 de doctoranzi.