Ziua de luptă împotriva traficului de ființe umane

USMF „Nicolae Testemițanu” – solidară campaniei naționale de prevenire a traficului de ființe umane

Publicat: 18.10.2023

 

Ziua de luptă împotriva traficului de ființe umaneCirca 143 de victime ale traficului de ființe umane, dintre care 129 adulți și 14 copii, au fost înregistrate în Republica Moldova în primele șase luni ale anului 2023, comparativ cu 87 de victime identificate în aceeași perioadă a anului precedent, arată datele Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Aceste cifre denotă o tendință ascendentă a traficului de ființe umane, ceea ce este extrem de grav, iar acest lucru poate fi eradicat doar printr-o conlucrare efectivă a tuturor actorilor din societate.

În acest sens, anual, în data de 18 octombrie, comunitatea europeană marchează Ziua de luptă împotriva traficului de ființe umane – inițiativă la care s-a aliniat și Republica Moldova. Astfel, în perioada 18-25 octombrie 2023, în țara noastră se desfășoară Campania națională ,,Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, pentru al VIII-lea an consecutiv. Campania este organizată de Secretariatul permanent al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane, în parteneriat cu ministerele Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția Națională Asistență Socială și centrele de asistență și protecție a victimelor și prezumatelor victime ale traficului de ființe umane.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova susține inițiativa europeană, ce are drept scop conştientizarea riscurilor și prevenirii cazurilor de trafic de persoane. Deși an la rând se vorbește despre consecințele traficului de ființe umane, acest atentat la demnitatea umană, ce reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului și o infracțiune, continuă să aibă rădăcini puternic impregnate, inclusiv în țara noastră. 

În acest context, Guvernul a aprobat Programul pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru anii 2024-2028. Documentul asigură continuitatea politicii naționale în domeniu, ținând cont de legislația europeană și angajamentele internaționale ale Republicii Moldova. Obiectivele generale ale Programului țin de asigurarea răspunsul prompt al țării noastre la provocările fenomenului traficului de ființe umane și stabilirea parteneriatelor între autorități, organizațiile societății civile, sectorul privat şi parteneri de dezvoltare pentru acțiuni coordonate și rezultative. De asemenea, un accent deosebit va fi pus pe asistenţa şi protecţia necesară a victimelor, investigarea, urmărirea penală efectivă, judecarea tuturor cauzelor de trafic și toleranța zero la toate formele traficului de ființe umane.

 

Dacă cunoașteți cazuri cu privire la trafic de ființe umane, apelați la Linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic, la numărul de telefon 0 800 77777 –  pe teritoriul Republicii Moldova, sau la +373 22 23 33 09 –  pentru apeluri în străinătate.

Anual, circa 600.000-820.000 de persoane  sunt traficate în lume; circa 70% din numărul persoanelor traficate sunt femei şi fete, majoritatea fiind impuse să practice prostituţia, iar aproximativ 50% dintre persoanele traficate sunt minori, care sunt exploataţi sexual, supuși la muncă silită sau le sunt preluate organele.

Ziua de luptă împotriva traficului de ființe umane
usmf
Ziua de luptă împotriva traficului de ființe umane
Trafic de ființe umane
campanie națională
anti-trafic

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii