Default Header Image

Nicolae Anestiadi – nume etern al chirurgiei basarabene, la 100 de ani de la naștere

Publicat: 25.08.2016

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Vă invită la conferința științifică Nicolae Anestiadi – nume etern al chirurgiei basarabene, consacrată împlinirii a 100 de ani de la nașterea ilustrului chirurg și savant. Evenimentul se va desfășura în data de 26 august 2016, între orele 10:00-16:00, în Sala Senatului a USMF „Nicolae Testemițanu” (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165).

 

Programul conferinței include lansarea unui volum omagial, o expoziție a lucrărilor profesorului Nicolae Anestiadi, o expoziție fotodocumentară, două secțiuni de comunicări științifice în chirurgie generală, chirurgie toracică, cardiochirurgie, anesteziologie – domeniile de activitate ale regretatului profesor.

 

Manifestarea științifică este organizată de Catedra de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a USMF „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Asociația chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova.

Nicolae Anestiadi s-a născut la 25 august 1916, în comuna Sărătenii Vechi, Orhei. În 1937 a fost înmatriculat la Facultatea de Medicină a Universităţii din Iaşi.  După anexarea Basarabiei de către Rusia, a mers să studieze în orașul Lvov, Ucraina. Aici, la începutul războiului, este înrolat în armată, unde-și dezvoltă abilitățile de chirurg în spitalele frontului. Diploma de medic o obține în anul 1943, absolvind Institutul de Medicină din Alma-Ata, Kazahstan.

 

În 1947 Nicolae Anestiadi revine în Moldova şi participă la reanimarea sistemului de sănătate, trecând totodată și etapele de formare a unui savant-chirurg: secundar clinic (1947-1949), asistent la Catedra de chirurgie (1956-1959), conferenţiar (1969), şef de catedră (1960), profesor (1966).

 

În anul 1954 susţine teza de doctor în științe medicale, iar în 1965 – cea de doctor habilitat, în care abordează aspecte ale proceselor purulente pulmonare, ultima fiind și prima teză de doctor habilitat în științe medicale susţinută în RSSM. Domnia Sa a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice, 4 monografii şi 3 culegeri privind diverse afecţiuni chirurgicale.

 

În 1961 a efectuat prima operație pe cord în țara noastră, iar în total, pe parcursul activității sale, a efectuat peste 1000 de intervenții de acest gen. Sub conducerea Domniei Sale, în 1964, în cadrul Spitalului Clinic Republican, a fost creată prima secţie de chirurgie cardiovasculară, devenind astfel și fondatorul școlii de chirurgie cardiovasculară din Republica Moldova. Chirurgul inovator Nicolae Anestiadi a pregătit 14 doctori în științe medicale şi 5 doctori habilitaţi.

 

Astăzi, Catedra de chirurgie nr. 1, unde a activat și pe care a condus-o, precum și Asociația Chirurgilor din Republica Moldova, îi poartă cu demnitate numele. Totodată, o stradă din capitală a fost numită în cinstea ilustrului savant.

 

Pentru activitate prodigioasă a fost distins cu:  medalia За трудовое отличие (1949), titlul de Medic Emerit al RSSM (1957), Ordinul Знак почета (1961), Ordinul „Drapelul Roșu de Muncă” (1966).      

A plecat la cele veșnice la 19 noiembrie 1968, lăsând în urmă numeroase realizări, devenind un model demn de urmat, care impune generațiilor următoare standarde greu de depășit.