Default Header Image

Mediciniștii - voluntari în lupta cu noul tip de coronavirus

Publicat: 06.04.2020

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova informează că la scurt timp după ce a fost declarată stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, studenții săi s-au antrenat în activități de voluntariat în lupta cu noul tip de coronavirus. Activitatea de voluntariat este coordonată de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova (ASRM), care a lansat acest îndemn în mod deschis și transparent pe pagina de Facebook a organizației. Până în prezent în calitate de voluntari s-au înscris 96 de studenți, care sunt gata de a oferi suport cadrelor medicale acolo unde este necesitate stringentă. Voluntarii acționează la solicitările Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

În prezent, un grup de 7 studenți oferă suport personalului medical de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din Chișinău: anii 4-6 activează în calitate de asistenți medicali, anii 1-3 - ca infirmieri. 

Timp de 4 zile, 50 de studenți-voluntari ai USMF „Nicolae Testemițanu” au asamblat 3350 de viziere (ecrane de protecție facială), care au fost repartizate de către organizatorii proiectului www.viziere.md personalului medical din instituțiile medico-sanitare publice din țară aflat în prima linie în lupta cu epidemia COVID-19. În același timp, în prezent, 17 studenți-voluntari fac de gardă 24/24, în calitate de operatori, la Linia Verde, instituită de ANSP.

Conform unei solicitări oficiale a directorului Centrului COVID-19 Chișinău, Oleg Crudu, Universitatea a delegat 5 medici-rezidenți de la specialitatea Medicina de laborator pentru a activa în laboratorul instituției respective. Alți 11 studenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” vor activa ca operatori la Registratura Centrului COVID-19 Chișinău, după ce vor fi instruiți și asigurați cu echipament de protecție corespunzător, fără a veni în contact cu eventuali suspecți cu noul tip de coronavirus.

Totodată, se preconizează că alți 318 studenți din anul III de studii, de la specialitatea Medicină, vor activa la Linia Verde în toate raioanele republicii. După ce vor fi instruiți corespunzător, aceștia vor asista de la domiciliu persoanele care vor apela la Linia Verde. Această activitate va fi realizată printr-un parteneriat public-privat, cheltuielile pentru 2 luni de telefonie mobilă fiind suportate de Compania Orange Moldova.

Referitor la unele informații difuzate de un portal de știri, precum că studenții și medicii-rezidenți ar fi obligați să facă voluntariat la Centrul COVID-19 Chișinău, rectorul Emil Ceban a declarat: „La moment, studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu pot fi obligați sau presați sub nicio formă să facă voluntariat sau să presteze servicii medicale în zone cu expunere de risc pentru propria sănătate, fără a fi echipați conform normelor de securitate a vieții. Activitatea de voluntariat este benevolă și se bazează pe responsabilitatea individuală a fiecăruia. Accentuez faptul că pe lângă voluntariat, actualmente 335 de studenți sunt angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară în calitate de asistenți medicali, dintre care 40 lucrează în Serviciul de Asistență Medicală Urgentă. Totodată, 205 medici-rezidenți, care activează în instituțiile medico-sanitare, conform ordinului de repartizare al MSMPS, au fost instruiți și sunt antrenați direct în asistența medicală a suspecților și a pacienților confirmați cu COVID-19. Universitatea îi asigură în continuare cu loc de trai în căminele universitare”.