- 7 просмотров
O comisie comună a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și-a început activitatea la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova pentru a verifica corectitudinea organizării și desfășurării procesului de studii al studenților internaţionali. Ministerele respective s-au autosesizat ca urmare a vehiculării în mass-media a informațiilor care nu sunt bazate pe dovezi precum că instituția noastră ar fi implicată în falsificarea diplomelor eliberate medicilor și farmaciștilor.
Rectorul Ion Ababii a dispus subdiviziunilor universitare să ofere Comisiei informații documentate, astfel încât membrii acesteia să-și poată exercita misiunea de control și de evaluare a procesului de instruire a studenților străini. Academicianul a accentuat că întreaga comunitate a USMF „Nicolae Testemițanu”, cât și cea medicală din țară, este indignată de faptul că instituțiile mass-media, neîntemeiat și în lipsă de probe, difuzează informații eronate cu privire la acest caz. „Afirm cu toată responsabilitatea că Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova nu este implicată în această schemă frauduloasă și nu admitem, sub nicio formă, o asemenea situație. Excludem orice presupunere de complicitate a angajaților instituției în falsificarea actelor de studii eliberate absolvenților”, a declarat Ion Ababii. De asemenea, rectorul a subliniat că în urma acestui caz, este afectată grav și pe nedrept reputația instituției și a întregului cadru profesoral-didactic, inclusiv a studenților internaționali, în special a celor din Israel.
Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, președintele Comisiei, a remarcat că Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este o instituție prestigioasă care se bucură de o mare popularitate atât în țară, cât și peste hotare. Scopul comisiei respective nu este de a defăima tot ce a fost construit până acum, dar de a analiza, în ansamblu, o situație existentă. Oficialul a solicitat membrilor echipei să-și desfășoare activitatea de control echidistant și obiectiv și să se facă abstracție de speculațiile din presă, care de cele mai multe ori sunt subiecte de show și nu se gândesc la consecințe.
Aliona Serbulenco, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, și-a exprimat regretul că în mass-media au apărut știri denigratoare despre o universitate de frunte din țara noastră. „Este o lovitură nu doar în imaginea instituției, dar și în întregul sistem medical și chiar în imaginea țării. Sunt sigură că aceste zvonuri defăimătoare vor fi spulberate”, a afirmat oficialul.
Potrivit Ordinului comun al ministerelor de resort (nr. 1781/1416 din 04.12.2018), Comisia interministerială este abilitată în verificarea documentației ce ține de organizarea și desfășurarea admiterii la studii superioare integrate în domeniul medical și farmaceutic și a procesului de instruire a studenților străini, examenelor de absolvire pentru studenții străini, eliberarea actelor de studii absolvenților internaționali, verificarea dosarelor personale ale cetățenilor străini (absolvenți, studenți exmatriculați și actuali mediciniști) și a documentației aferente autorizărilor de funcționare provizorie și acreditare a programelor de studii în domeniul medical și farmaceutic.
Comisia se va afla la USMF „Nicolae Testemițanu” în perioada 5-15 decembrie curent, iar ca urmare va prezenta conducerii ministerelor informația privind rezultatele verificării, concluziile și propunerile de rigoare.