Default Header Image

Program de instruire în domeniul suportului vital avansat în traume

Published: 06.02.2017

Marți, 7 februarie, începând cu ora 16:30, la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (str. 31 August 1989, 137A) se va desfășura, pentru prima dată în Republica Moldova, un nou program de instruire în domeniul suportului vital avansat în traume – Advanced Trauma Life Support (ATLS).  Astfel, o echipă acreditată, constituită din 6 formatori internaționali și 4 autohtoni vor instrui 16 medici (chirurgi, traumatologi, anesteziologi, medici de urgență) din Republica Moldova cum să aplice ATLS în situații critice.

 

Candidații își vor dezvolta abilitățile practice în stabilizarea politraumatizatului critic pe manechine și simulatoate de fidelitate înaltă. Instruirea va include și scenarii clinice a diferitor stări critice în traumatisme cu rezolvarea acestora prin algoritmi diagnostico-curativ standard.

 

Primul pas în dezvoltarea acestui proiect a fost realizat în iunie 2016, când 17 medici din Republica Moldova au fost formați ca instructori în Marea Britanie, astfel încât aceștia ulterior să aplice și să ofere instruiri în țara noastră. Astfel, în perioada 6-10 februarie 2017, în premieră, se implementează programul ATLS în Republica Moldova, sub supervizarea a doi directori de curs de talie internațională. Evenimentul este organizat de către Asociația Traumatologilor-Ortopezi din Republica Moldova în colaborare cu USMF „Nicolae Testemițanu”. Ulterior, vor fi organizate mai multe cursuri de acest gen, cu scopul de a forma cât mai mulți medici apți de a aplica ATLS în Moldova.

 

Partenerii acestui program sunt: Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Centrul pentru Educație și Conferințe al Queens Medical Centre, Spitalul Universitar din Nottingham, Ministerul Sănătății al RM, USMF „Nicolae Testemițanu”, Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău; Dr. Bassell El-Osta, medic acreditat ATLS (coordonator european) și profesorul Gheorghe Croitoru (coordonator național).

 

Suportul vital avansat în traume (ATLS) este un program de instruire pentru furnizorii de servicii medicale, în gestionarea cazurilor de traumatisme grave, dezvoltat de Colegiul American de Chirurgie. Programul a fost adoptat la nivel mondial în peste 60 de țări, uneori sub numele de management precoce în traumele severe. Scopul acestuia este de a instrui echipele medicale printr-o abordare simplificată și standardizată a pacienților cu traume. Inițial, ATLS a fost creat pentru situații de urgență în cazul în care sunt prezenți doar un singur medic și o asistentă, iar în prezent acesta este acceptat ca standard în evaluarea inițială și tratament după algoritmul ABCDE în centrele de traume. Premisa programului ATLS este de a trata mai întâi cea mai mare amenințare pentru viață, de aceea, lipsa unui diagnostic definitiv și o istorie detaliată, nu ar trebui să întârzie aplicarea tratamentului imediat, în situații de pericol pentru viață. Programe similare există pentru furnizorii de servicii medicale la etapa prespital, cum ar fi paramedicii și echipele de urgență.

 

ATLS este implementat în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii mai mult de 20 de ani și aceste țări sunt considerate lidere ale acestui program. În Marea Britanie ATLS a înregistrat un succes enorm în identificarea timpurie a politraumatismelor, precum și inițierea precoce a tratamentului.

 

Consiliul American al programului ATLS a dat acordul pentru implementarea ATLS în Republica Moldova, cu recomandarea de a instrui primii formatori în Marea Britanie. Considerăm că acest proiect va avea un impact semnificativ asupra sistemului medical din țară. Pe parcursul anului trecut numărul pacienților cu politraumatisme în Republica Moldova a fost de aproximativ 1100-1300. Dintre aceștia, aproximativ 30-40% sunt pacienți traumatizați în stare critică, cu nivelul de letalitate în proporție de circa 30-40% (cca 230-250 de pacienți).

 

Studiile clinice efectuate în SUA demonstrează că implementarea programului ATLS reduce nivelul ratei mortalității de la 30% la 80% (în funcție de nivelul de gravitate a vătămării). Se estimează că odată cu aplicarea conceptului ATLS în sistemul național de sănătate va scădea rata mortalității cu 50% (110-125 pacienți pe an).  Vârsta acestora variază între 25-45 de ani, ceea ce constituie partea cea mai activă a societății.  În Moldova există un risc ridicat de cutremure și în cazul unuia, numărul pacienților traumatizați critic ar putea crește până la câteva mii. Prin urmare, impactul acestui program poate fi major și rezultatele vor fi evidente după doi ani de la inițierea acestuia în țara noastră.