Default Header Image

Comisarul Uniunii Europene pentru sănătate și securitatea alimentelor – Doctor Honoris Causa al USMF „Nicolae Testemițanu”

Published: 04.07.2017

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vă invită la ceremonia de decernare a titlului onorific de Doctor Honoris Causa Domnului Vytenis Andriukaitis, Comisar al Uniunii Europene pentru sănătate și securitatea alimentelor.

Ceremonia va avea loc miercuri, 5 iulie curent, în Sala de conferințe (204), Blocul didactic central al USMF „Nicolae Testemițanu”, începând cu ora 18:30.

Oaspeți de onoare la eveniment vor fi: Excelența Sa Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Arūnas Ribokas, membru al Cabinetului, Vilija Sysaite, consilier pentru comunicare, Andrea Schwarz, consilier responsabil de politici, SANTE B2 „Sănătate Internațională”, Ramūnas Freigofas, consilier, Directoratul General SANTE B2, Mindaugas Kačerauskis, consilier politic în cadrul Delegației UE și oficiali de la Ambasada Lituaniei în Republica Moldova.

La solemnitate vor mai participa reprezentanți ai Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrare Europeană, administrația USMF „Nicolae Testemițanu”, șefi de subdiviziuni universitare, cadre științifico-didactice, studenți și rezidenți și alți invitați.

 

Vytenis Andriukaitis a fost desemnat comisar european în anul 2014, iar, în acest an, i-a fost prelungit mandatul până în anul 2019. Până atunci a deținut funcțiile de vicepreședinte al Adunării Mondiale a Sănătății, ministru al sănătății al Republicii Lituania,  deputat în Sovietul Suprem al Republicii Lituania, vicepreședinte al Parlamentului lituanian,  vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și afaceri sociale, președinte al Subcomitetului pentru sănătate, membru al grupului de lucru privind conceptul de dezvoltare a științei și sănătății naționale, membru al grupului de lucru privind conceptul de dezvoltare a securității naționale, președintele Comisiei pentru afaceri europene, membru al Comisiei pentru afaceri externe și afaceri juridice, membru al delegației în Asambleea Baltică în Parlamentul Republicii Lituania ș.a.

Domnia Sa este semnatar al actului de independență (1990) și coautor al Constituției Republicii Lituania, care a fost adoptată în 1992.

În 1994, Vytenis Andriukaitis a devenit delegat al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Parlamentul lituanian, membru al Consiliului Adunării Parlamentare a Comisiei pentru drepturile omului și afaceri juridice al Consiliului Europei. În 2001, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului lituanian, a fost responsabil pentru implementarea Programului de integrare europeană, inclusiv de planificarea și gestionarea resurselor umane și financiare, iar, ulterior, – președinte al Comisiei pentru afaceri europene ș.a.

Între anii 1975-1993 Domnia Sa a activat ca medic chirurg și cardiochirurg în spitalele din Kaunas, Ignalina și Vilnius. Este doctor în științe medicale și master în istorie. Vytenis Andriukaitis a practicat medicina pâna în 1993, când noua Constituție a Lituaniei a interzis membrilor Parlamentului să participe în alte activități decât cele parlamentare.